Απαλλαγή αναγραφής εκπομπών CO2 στον εκτελωνισμό αυτοκινούμενων τροχοσπίτων

Back to Blog
Απαλλαγή αναγραφής εκπομπών CO2 στον εκτελωνισμό αυτοκινούμενων τροχοσπίτων
Δημοσιεύτηκε από: Zampetas Κατηγορία: Τα νέα μας Σχόλια: 0 Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/09/21

Απαλλαγή αναγραφής εκπομπών CO2 στον εκτελωνισμό αυτοκινούμενων τροχοσπίτων

Με τον Νόμο 4714/2020 ΦΕΚ 148/Α/31.07.2020 και την έκπτωση του 75% στον φόρο εισαγωγής των αυτοκινουμένων τροχοσπίτων, έδωσε το Ελληνικό κράτος στους Έλληνες την δυνατότητα να αποκτήσουν επιτέλους και αυτοί ένα όπως όλοι οι πολίτες στην ΕΕ.

Στη συνέχεια συναντήσαμε όμως το επόμενο πρόβλημα. Η αναγραφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 ήταν απαραίτητη για τον εκτελωνισμό και την ταξινόμηση των αυτοκινούμενων στην Ελλάδα όπως και στα υπόλοιπα ΙΧ. Δυστυχώς όμως στις άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινουμένων τροχοσπίτων, δεν αναγράφονται οι εκπομπές CO2 καθότι είναι απαλλαγμένα από την υποχρέωση αναγραφής ως οχήματα ειδικού σκοπού από την ΕΕ.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τους Συνεργάτες του, γιατί είναι ο μόνος πολιτικός στα τόσα χρόνια που ασχολούμαστε με το αντικείμενο, που μας άκουσε και έδρασε, προκειμένου και το κράτος να έχει έσοδα αλλά και η αγορά να κινηθεί επιτέλους σε ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Έτσι με την ψήφιση του Ν.4821/21 (ΦΕΚ 134/Α΄) /02.08.2021, θεσπίστηκε η μη υποχρέωση αναγραφής των τιμών της εκπεμπόμενης μάζας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην διαδικασία του εκτελωνισμού και ταξινόμησης των αυτοκινουμένων τροχοσπίτων, εναρμονίζοντας έτσι την Εθνική Νομοθεσία με την Κοινοτική, διευκολύνοντας επιτέλους την διαδικασία εκτελωνισμού. Αντί λοιπόν την κλίμακα των πόσων γραμμαρίων CO2 εκπέμπει ένα αυτοκινούμενο ο υπολογισμός γίνεται με ένα πάγιο ποσοστό 10% αν είναι EURO6, 30% αν είναι EURO5 και 60% αν είναι EURO4.

Έτσι επήλθε και μια πριμοδότηση με το καινούργιο σύστημα υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης για τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας EURO6 οχήματα, αποκαθιστώντας μια αδικία του συστήματος.

Επιτέλους η Ελλάδα θα δει αυτοκινούμενα στους δρόμους της και οι Έλληνες θα μπορέσουν πλέον να τα απολαύσουν.

Άλλη μια κοινή δράση της εταιρίας μας με την Caravan Expert του κ. Αδάμ Ασημακόπουλου.

Μπορείτε να διαβάσετε το ΦΕΚ για την απαλλαγή των αυτοκινούμενων από τα καυσαέρια πατώντας ΕΔΩ

Μπορείτε να διαβάσετε το ΦΕΚ για την μείωση του φόρου εισαγωγής των αυτοκινούμενων στο 75% πατώντας ΕΔΩ

Share this post

Back to Blog