Οδηγός επιλογής ψυγείου DOMETIC

Back to Blog
ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΨΥΓΕΙΟΥ DOMETIC
Δημοσιεύτηκε από: Zampetas Κατηγορία: Τα νέα μας Tags: , , , Σχόλια: 0 Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/01/19

Οδηγός επιλογής ψυγείου DOMETIC

Για να βρείτε ποιο φορητό ψυγείο ταιριάζει περισσότερο σε σας, στο όχημά σας και στις απόψεις σας περί άνεσης θα πρέπει πριν την αγορά να θέσετε μερικά ερωτήματα στον εαυτό σας. Μερικές βασικές τεχνικές γνώσεις δεν θα ήταν άσχημες. Μπορείτε όμως να τις αποκτήσετε από αυτό το φυλλάδιο – βήμα βήμα θα μπορέσετε να πάρετε τη σωστή απόφαση αγοράς.

ΤΡΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΥΞΗΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές τεχνολογίες ψύξης διατηρούν τα πάντα φρέσκα μέσα στα φορητά ψυγεία της Dometic.
Γιατί τρεις και όχι μία;
Ο λόγος είναι πως κάθε μία από αυτές έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, που ενδείκνυνται για συγκεκριμένες συνθήκες. Γι αυτό παρακάτω παρέχεται μια σύντομη επεξήγηση της αρχής λειτουργίας για τις διαφορετικές τεχνολογίες.

1. Ψύξη με αέριο: Ένα διάλυμα αμμωνίας θερμαίνεται σε έναν καυστήρα και αποβάλλεται ως ατμός. Στη συνέχεια το συμπιεσμένο αέριο αμμωνίας υγροποιείται σε έναν συμπυκνωτή. Σε συνδυασμό με υδρογόνο εξατμίζεται και σε αυτήν τη διαδικασία αφαιρεί θερμότητα από το ψυγείο. Στη συνέχεια η αέρια αμμωνία εισέρχεται στο κύκλωμα ενσωμάτωσης όπου μετατρέπεται σε αραιό διάλυμα αμμωνίας. Τελικά το κεκορεσμένο διάλυμα επιστρέφει στον καυστήρα όπου ο κύκλος αρχίζει πάλι από την αρχή.

• Ψυγεία με αέριο ανεξάρτητα από ηλεκτρισμό
• 12 V DC 230 V AC
• Αθόρυβη λειτουργία
• Απόδοση ψύξης ανάλογα την εξωτερική θερμοκρασία

ΨΥΞΗ ΜΕ ΑΕΡΙΟ

2. Θερμοηλεκτρικό ψυγείο: Το θερμοηλεκτρικό φαινόμενο ανακαλύφθηκε το 1834 από τον J.C.A. Peltier. Γι αυτό και τα εξαρτήματα θερμοκρασίας των θερμοηλεκτρικών συστημάτων ονομάζονται στοιχεία Peltier. Σύμφωνα με το θερμοηλεκτρικό φαινόμενο παράγεται ψυχρή ή θερμή ενέργεια (ανάλογα με την πολικότητα) όταν συνεχές ρεύμα διαρρέει διαφορετικά μέταλλα. Η θέρμανση ή η ψύξη ενισχύονται περαιτέρω με εναλλάκτες θερμότητας και ανεμιστήρες. Ιδανική περίπτωση για μικρούς και μεσαίους όγκους ψύξης.

• 12 / 24 / 230 V
• Άψογη λειτουργία σε κεκλιμένη θέση
• Ελαφριά και χαμηλού κόστους
• Απόδοση ψύξης ανάλογα την εξωτερική θερμοκρασία

ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΨΥΓΕΙΟ

3. Ψυγείο με συμπιεστή: Οι συμπιεστές λειτουργούν χρησιμοποιώντας ένα ψυκτικό μέσο που μετατρέπεται από υγρό σε αέριο μέσα στον εξατμιστή . Κατά την εξάτμιση αφαιρείται θερμότητα από το εσωτερικό του ψυγείου και η θερμοκρασία πέφτει. Ο συμπιεστής δέχεται το ψυκτικό μέσο, το συμπιέζει και το διοχετεύει στον συμπυκνωτή. Εκεί η δεσμευμένη θερμότητα εκλύεται στην ατμόσφαιρα. Το ψυκτικό μέσο υγροποιείται πάλι και επιστρέφει στον εξατμιστή όπου ο κύκλος αρχίζει πάλι από την αρχή.

• Εξαιρετική απόδοση ψύξης ακόμη και με ακραία εξωτερική θερμοκρασία
• Ψύξη και κατάψυξη
• 12 / 24 / 100–240 V
• Μικρή κατανάλωση ενέργειας:
• Για λειτουργία με φωτοβολταϊκά
• Ενσωματωμένη προστασία μπαταρίας

με συμπιεστή

ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ: ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ?

Έχει διαφορά αν συνήθως οδηγείτε το όχημά σας για δουλειά ή για διασκέδαση καθώς και αν βρίσκεστε σε ήπια κλίματα ή στον καυτό, ηλιόλουστο νότο. Είναι γεγονός πως η απόδοση ψύξης  των θερμοηλεκτρικών και των ψυγείων αερίου επηρεάζεται από την υπάρχουσα εξωτερική θερμοκρασία. Από την άλλη, τα ψυγεία συμπιεστή δεν εξαρτώνται από την εξωτερική θερμοκρασία και διατηρούν την ψύξη. Όταν η θερμοκρασία την ημέρα συχνά φτάνει 40° C και πιο πάνω, όπως για παράδειγμα γίνεται πια στην Ισπανία, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, από τα θερμοηλεκτρικά συστήματα δεν μπορούμε να αναμένουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα ψύξης. Ανάλογα με το που θα το τοποθετήσετε μπορεί να είναι καλύτερο ένα ψυγείο αερίου. Αν θέλετε πάντως να είστε σίγουροι, θα είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα ψυγείο με συμπιεστή για καλή ψύξη σε ζεστές περιοχές.

Διαλέξτε ένα ψυγείο που να ταιριάζει στην εξωτερική θερμοκρασία. Είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη για το αν θα διαλέξετε ένα ψυγείο αερίου με μεγάλη χωρητικότητα, ένα ελαφρύ θερμοηλεκτρικό ψυγείο ή ένα ψυγείο με συμπιεστή για ψύξη ανεξάρτητη από την εξωτερική θερμοκρασία.

ΠΟΣΟ ΔΥΝΑΤΗ ΨΥΞΗ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ;

Θέλετε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή και να έχετε κρύα φρούτα και αναψυκτικά; Ή είστε καθ’ οδόν για πολλές βδομάδες με το τροχόσπιτο, το φορτηγό ή με το σκάφος σας και θέλετε να πάρετε μαζί κατεψυγμένα τρόφιμα;
Ενώ για την πρώτη περίπτωση αρκεί ένα προσιτό θερμοηλεκτρικό ψυγείο, για τη δεύτερη χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα ψυγείο με συμπιεστή.

ψυξη χρειαζεστε

ΠΟΙΑ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ;

Είναι εντάξει για σας να λειτουργείτε το ψυγείο «μόνο» με την μπαταρία του οχήματος με 12 ή 24 V;
Θα θέλατε επίσης τον τύπο για ηλεκτρική πρίζα 230 V;
Ή ανήκετε σε εκείνους που προτιμούν την ψύξη με χρήση αερίου;

Στην γκάμα ψυγείων της Dometic θα βρείτε λύσεις για όλες αυτές τις ενεργειακές επιλογές – ακόμη και ψυγεία συμπιεστή που μπορούν να λειτουργούν και με ηλιακή ενέργεια. Αν για σας πιο σημαντική είναι η λειτουργία με αέριο, θα επιλέξετε ένα τέτοιο ψυγείο. Τα ψυγεία με συμπιεστή της Dometic ξεχωρίζουν για την οικονομική τους λειτουργία με ενσωματωμένη προστασία μπαταρίας. Έτσι είστε σίγουροι όταν το ψυγείο λειτουργεί με την μπαταρία του οχήματος. Λέξη κλειδί «ηλιακή ενέργεια»: τα ψυγεία με συμπιεστή λειτουργούν πολύ καλά και με φωτοβολταϊκά συστήματα, ένα πλεονέκτημα που θα μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε αν ταξιδεύετε πολύ στον ηλιόλουστο νότο.

πηγη ενεργειας

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ;

Σε φορητές εφαρμογές οι ηλεκτρικές συσκευές τροφοδοτούνται συνήθως από «περιορισμένες πηγές ενέργειας». Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί σημαντικό παράγοντα αγοράς. Ο παρακάτω πίνακας σας δείχνει πως να υπολογίσετε την κατανάλωση για ειδικές συσκευές ψύξης. Είναι προφανές πως για μεγάλα διαστήματα χρήσης (π.χ. πάνω από 2 μέρες) χρειάζονται ψυγεία οικονομικής κατανάλωσης με συμπιεστή. Οι ιδιοκτήτες ψυγείων αερίου έχουν ωστόσο μια εναλλακτική λύση: λειτουργία με αέριο.

καταναλωση ενέργειας

Ψυγεία που κυρίως λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα υπόκεινται στην ευρωπαϊκή οδηγία οικολογικής σχεδίασης για προσδιορισμό της τάξης ενεργειακής απόδοσης. Τα ψυγεία αερίου εξαιρούνται αφού μπορούν επίσης να λειτουργούν με αέριο. Ανάλογα με την τεχνολογία ψύξης, στα φορητά ψυγεία εφαρμόζονται δύο διαφορετικές μέθοδοι μέτρησης. Τα θερμοηλεκτρικά ψυγεία ψύχουν μέχρι μια εσωτερική
θερμοκρασία 17 °C με εξωτερική θερμοκρασία 25 °C. Η κατανάλωση ισχύος που απαιτείται για αυτό περιγράφεται με την ενεργειακή απόδοση. Τα θερμοηλεκτρικά ψυγεία της Dometic πλησιάζουν μόνιμα
την τάξη A++. Τα ψυγεία συμπιεστή ταξινομούνται με εξωτερική θερμοκρασία 25 °C και εσωτερική θερμοκρασία 5 °C. Τα μοντέλα της σειράς CFX της Dometic εδώ με τάξη ενεργειακής απόδοσης A++ επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις που δεν συναντιούνται στον κλάδο των φορητών ψυγείων με συμπιεστή.

ΠΟΣΟΣ «ΘΟΡΥΒΟΣ» ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ;

Ο θόρυβος ενός ψυγείου δεν αποτελεί θέμα όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, σκάφος ή με φορτηγό. Τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν το ψυγείο βρίσκεται στο δωμάτιο που κάθεστε ή κοιμάστε. Αν θέλετε – όπως οι περισσότεροι οπαδοί του κάμπινγκ – να τοποθετήσετε το ψυγείο κάτω από την τέντα, είναι προτιμότερο να διαλέξετε ψυγείο αερίου. Αυτός ο τύπος ψυγείου είναι ο πιο αθόρυβος. Αν η περιστασιακή λειτουργία του συμπιεστή δεν ενοχλεί πραγματικά, θα σας εξυπηρετήσει και ένα ψυγείο με συμπιεστή.

θορυβος

ΤΙ ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΣΑΣ;

Φυσικά και μπορούμε να παρέχουμε ψυγεία σε όποιο μέγεθος και χωρητικότητα θέλετε. Λάβετε πάντως υπόψη πως όσο μεγαλύτερος ο θάλαμος ψύξης, τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτείται. Επιπλέον ένα τεράστιο ψυγείο είναι πιο βαρύ και πιο δύσκολο στην αποθήκευση από ένα μικρό μοντέλο. Από την άλλη ένα μικρό ψυγείο δύσκολα θα καλύψει τις ανάγκες μιας πενταμελούς οικογένειας – σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη χωρητικότητα ψύξης. Το ίδιο ισχύει και για οδηγούς φορτηγών που είναι καθ’ οδόν με παρέα και για πολλές μέρες. Και φυσικά για ιστιοπλόους που σχεδιάζουν μεγάλα ταξίδια. Συμπέρασμα: Το ψυγείο που θα διαλέξετε πρέπει να ταιριάζει απόλυτα σε σας, στην παρέα σας και στις ταξιδιωτικές σας συνήθειες, αλλά και στον διαθέσιμο χώρο στο όχημά σας.

τεχνολογια ψυξης

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΦΟΡΗΤΑ ΨΥΓΕΙΑ

Ηλεκτρική σύνδεση για ψυγεία DC: Έχετε ένα φορητό ψυγείο με σύνδεση σε 12 V ή 12/24 V ή σκέφτεστε να αγοράσετε ένα; Τότε θα έχετε πάντα τη δυνατότητα να το λειτουργήσετε και από την πρίζα. Με τον κατάλληλο προσαρμογέα CoolPower της Dometic μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε μια ηλεκτρική πρίζα στο σπίτι, στο ξενοδοχείο, ή στο εξοχικό σας. Έτσι θα έχετε περισσότερες δυνατότητες επιλογής.

dometic coolpowerdometic coolpower_2

Διαθέτουμε τεράστια γκάμα φορητών ψυγείων. Για να είμαστε πιο ακριβείς έχουμε διεθνώς τη μεγαλύτερη γκάμα φορητών ψυγείων, για μικρά και μεγάλα τροχόσπιτα, για σκάφοι και βάρκες, για αυτοκίνητα, φορτηγά και βαν.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα camping-megastore.gr για περισσότερες πληροφορίες για τα ψυγεία καθώς και την διαθεσιμότητα τους.

Share this post

Back to Blog