Πριν το ταξίδι

Γενικές συμβουλές

Τι πρέπει να προσέξω πριν το ταξίδι

Τι πρέπει να προσέξω πριν το ταξίδι

Αγαπητοί φίλοι του τροχόσπιτου,
σίγουρα θα έχετε αρχίσει την προετοιμασία σας για τις διακοπές με το τροχόσπιτο σας. Σκοπός μας είναι να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας και πριν ξεκινήσετε το ταξίδι να σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να είναι οι διακοπές σας πιο ευχάριστες και πιο ασφαλές και για εσάς αλλά και την οικογένεια σας.

Φόρτωση :
Προσοχή το συνολικό βάρος του τροχόσπιτου δεν πρέπει να υπερβεί το μικτό του. Ζυγίστε το με ( ζυγαριά ως αξεσουάρ ), ή σε ζυγαριά φορτηγών Λίστα με τα βάρη των αντικειμένων που παίρνετε συνήθως μαζί σας θα βοηθήσει και σε μελλοντικά ταξίδια. Μην ξεχάστε νερό και υγραέριο. Σωστή κατανομή τους βάρους κατά το φόρτωμα. Τα ποιό βαριά αντικείμενα επάνω στον άξονα Έλεγχος στο βάρος πίεσης στον κοτσαδόρο με ζυγαριά μπάνιου βάζοντας ένα ξύλο στην χούφτα του κοτσαδόρου ή με μία από τα αξεσουάρ τροχόσπιτων. ( Θα βρείτε σε εμάς ) Φορτώστε έτσι ώστε κατά το ταξίδι να μην έχουν την δυνατότητα τα πράγματα να μετακινούνται. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή, του εμπόρου αντιπροσώπου.

Έλεγχος πριν την αναχώρηση : 
Ελέγξτε αν τα μπουλόνια των τροχών του τροχόσπιτου είναι καλά σφιγμένα. Σωστή πίεση στα λάστιχα, ικανοποιητικό προφίλ ( τουλάχιστον 1,6 mm ). Αντικαταστήστε παλιά λάστιχα. (Συμβουλή : όχι πάνω από 5 χρόνια). Για να παρακολουθείτε καλύτερα την κυκλοφορία κατά την διάρκεια του ταξιδιού, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε πρόσθετους καθρέφτες στο αυτοκίνητο σας. Μήπως το τροχόσπιτο σας χρειάζεται ένα καλό service στα φρένα, την εγκατάσταση υγραερίου, το ψυγείο, την θέρμανση, τα νερά, τα ηλεκτρικά, την στεγανότητα του για να μην βρεθείτε με προβλήματα στις διακοπές, χαλώντας άσκοπα την διάθεση σας; (Συμβουλή : Η χούφτα σταμπιλιζάτορας βελτιώνει αισθητά την οδική συμπεριφορά του τροχόσπιτου και καλό είναι κάθε τροχόσπιτο να είναι εξοπλισμένο με αυτό το αξεσουάρ).

Εσωτερικός έλεγχος πριν την αναχώρηση : 
Κατεβάστε τα τραπέζια και κάντε τα κρεβάτια. Ντουλάπια, συρτάρια, ψυγείο, συρόμενη πόρτα πρέπει να ασφαλιστούν καλά. Όλα τα παράθυρα και τα καπάκια οροφής πρέπει να είναι κλειστά και ασφαλισμένα. Κλείστε τις βάνες παροχής υγραερίου μέσα στο τροχόσπιτο. Αδειάστε το δοχείο νερού τουλάχιστον στο ήμισυ αν όχι όλο, όπως και την χημική τουαλέτα. Εάν έχετε κεραία, τραβήξτε προς τα κάτω τον ιστό και ασφαλίστε την.

Εξωτερικός έλεγχος πριν την αναχώρηση : 
Σηκώστε τα ποδαράκια στήριξης μέχρι επάνω. Με την βοήθεια του βοηθητικού τροχού τοποθετήστε την χούφτα του τροχόσπιτου στον κοτσαδόρο του αυτοκινήτου. Φέρτε γύρω από την μπίλια του κοτσαδόρου, το συρματόσκοινο ασφαλείας που είναι συνδεδεμένο με το χειρόφρενο του τροχόσπιτου. Αφού συνδέσετε την πρίζα των ηλεκτρικών του τροχόσπιτου με το αυτοκίνητο, κάντε έναν έλεγχο εάν όλα δουλεύουν σωστά. ( φώτα πορείας, φλας & φρένων ). Το χειρόφρενο πρέπει να είναι λυμένο και ο βοηθητικός τροχός ανεβασμένος ως επάνω και ασφαλισμένος Ασφαλίστε καλά την φιάλη υγραερίου και κλειδώστε την μπαγαζιέρα. Μην ξεχάσετε να κλειδώσετε την πόρτα του τροχόσπιτου και να βάλετε το κλειδί σε σημείο που να μπορείτε να το βρείτε εύκολα σε μια ώρα ανάγκης.

Όταν αναχωρήσετε από το κάμπινγκ : 
Φροντίστε τα λήμματα από την χημική τουαλέτα όπως και τα νερά της αποχέτευσης του τροχόσπιτου να τα αδειάσετε στον ειδικό χώρο του κάμπινγκ και όχι στα φυτά. Βοηθήστε και εσύ στην προστασία του περιβάλλοντος που τόσο ανάγκη την έχει. Μην ξεχάσετε την μπαλαντέζα του ρεύματος. Μην ξεχάσετε το σκαλοπάτι σας και εάν το έχετε ενσωματωμένο στο σασί του τροχόσπιτου βάλτε το μέσα για να αποφύγετε τραυματισμούς κατά την αποχώρηση. Βάλατε πρόσθετους καθρέφτες σε αυτούς του αυτοκινήτου για να παρακολουθείτε καλύτερα την κυκλοφορία κατά την διάρκεια του ταξιδιού ;

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού : 
Η σωστή οδική σας συμπεριφορά κάνει το ταξίδι ευχάριστο και ασφαλές. Εντός κατοικημένων περιοχών η ταχύτητα πρέπει να είναι 50 ΧΛΜ ανά ώρα. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κατά την διάρκεια του ταξιδιού να βρίσκονται εντός τροχόσπιτου άτομα. Η ασφαλέστερη ταχύτητα σε εθνικούς δρόμους και ταχείας κυκλοφορίας είναι τα 80 Χλμ την ώρα. Προσοχή στους βρεγμένους δρόμους και σε κατηφόρες. Πιθανές αιτίες ντελαπαρίσματος : Βρεγμένος δρόμος, λάθος φόρτωμα, πλευρικός άνεμος, κατάσταση ελαστικών και αμορτισέρ τροχόσπιτου και αυτοκινήτου, υπερβολική ταχύτητα, απότομα φρεναρίσματα. Παρακολουθείτε συνέχεια την κυκλοφορία από τους καθρέφτες σας. Σε μεγάλα ταξίδια μεγάλη σημασία έχει η ξεκούραση. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε σε τακτικά διαστήματα, διαλείμματα. Πάθατε λάστιχο; Τοποθετήστε το σχετικό τρίγωνο σε απόσταση ασφαλείας, τραβήξτε χειρόφρενο και σηκώστε τα πόδια στήριξης από την μεριά που θα αλλάξετε το λάστιχο.

Δείτε στην σχετική λίστα αν έχετε πάρει τα ότι χρειάζεστε για το τροχόσπιτο και το κάμπινγκ.

Μια τελευταία παράκληση. Βοηθήστε και εσείς στην καθαριότητα των ακτών και των θαλασσών της πανέμορφης χώρας μας. Γίνετε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας.

Ευχόμαστε ολόψυχα σε εσάς και στην οικογένεια σας να περάσετε χαρούμενες και ευχάριστες διακοπές

Με εκτίμηση
HOBBY HELLAS