Πριν την αγορά

πριν την αγορά τροχόσπιτου

Τι πρέπει να προσέξω πριν την αγορά

Τι πρέπει να προσέξω πριν την αγορά

1. Χούφτα, Μπρίζα, Βοηθητικός τροχός
Ελέγξτε την κατάσταση τους. Σκουριά στην μπρίζα ιδιαίτερα σε τροχόσπιτα που στέκονται καιρό δεν φαίνεται αμέσως με την πρώτη ματιά.

2. Ελαστικά, κατάσταση
Έχουν προφίλ ακόμα τα λάστιχα ; Τουλάχιστον 1,6 mm; Μήπως είναι πλέον παλιά; Μπορείτε να διαπιστώσετε την ηλικία τους από τον αριθμό DOT που βρίσκεται πάνω στο ελαστικό. π.χ. ¨236 ¨ είναι 23η εβδομάδα του 1996. Καλό είναι τα λάστιχα να μην ξεπερνάνε τα 5 χρόνια.

3. Φρένα 
Έλεγχος της κατάστασης του αμορτισέρ της χούφτας για την όπισθεν. Φρένα έλεγχος για την κατάσταση τους.

4. Ποδαράκια στήριξης 
Έλεγχος λειτουργίας. Η σκουριά εδώ είναι περισσότερο αισθητικό λάθος. Παρόλα αυτά θα πρέπει τα ποδαράκια να λειτουργούν εύκολα, να κατεβαίνουν χωρίς πρόβλημα, να είναι λαδωμένα και να υπάρχει και η σχετική μανιβέλα.

5. Ηλεκτρικά, Φωτισμός 
Έλεγχος λειτουργίας. Ψυγείο με 220 V, φώτα, μπρίζες, μετασχηματιστής, εξωτερικά φώτα πορείας, φρένων, φλάς, διακόπτες.

6. Σκάφος εξωτερικά 
Οξείδωση αλουμινίου είναι μία αρρώστια στα τροχόσπιτα. Προσέξτε να μην υπάρχουν μικρές τρύπες. Εμφανίζεται περισσότερο στα παλιά τροχόσπιτα. Τρακαρισμένο ; Στην οροφή δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ενώσεις. Στα πλαϊνά μήπως υπάρχουν μπαλώματα ; Αν έχει επισκευαστεί το τροχόσπιτο έχει γίνει σωστά και με εγγύηση ; Είναι στεγανό ;

7. Ρωγμές στο αλουμίνιο 
Πάνω από την πόρτα εισόδου παρουσιάζονται πολλές φορές ρωγμές στο αλουμίνιο. Είναι ένα αδύνατο σημείο στα παλαιότερα μοντέλα.

8. Πρόσθετες κατασκευές 
Καπάκια οροφής, Κεραία, Εξαερώσεις γενικά, παράθυρα λάστιχα πρέπει να ελεγχθούν για την στεγανότητα.

9. Χειρολαβές έλξης 
Συνήθως από το μανουβράρισμα του τροχόσπιτου και την έλξη με τα χέρια χαλαρώνουν και εισχωρεί υγρασία η οποία είναι ο εχθρός του τροχόσπιτου.

10. Λάστιχα, φλάντζες, μονωτικά υλικά 
Παράθυρα και πόρτες πρέπει να ελεγχθούν για την στεγανότητα τους. Έλεγχος σε λάστιχα παραθύρων, λάστιχο με μαστίχα κάτω από το αλουμίνιο της σκηνής, μονωτικών υλικών σε λοιπές προσθήκες, αλουμίνια ενώσεις τοιχωμάτων για την κατάσταση τους. Ενδεχόμενη αλλαγή είναι εφικτή.

11. Πάτωμα 
Έλεγχος στις γωνίες για τυχόν ζημιές ή σαπίλα ( στεγανότητα ). Χτυπήστε το πάτωμα και δείτε μήπως ακούσετε χτύπο από κούφιο ξύλο, δείτε προσεκτικά μήπως είναι μαλακό ( κίνδυνος να είναι σάπιο ).

12. Εσωτερικός χώρος 
Έλεγχος σχολαστικός σε όλες τις γωνίες και ενώσεις καθώς και μέσα στις ντουλάπες και στα μπαουλοντίβανα. Ψάξτε για μαλακά σημεία, πιέστε τα τοιχώματα, δείτε μήπως υπάρχει άσχημη μυρωδιά μούχλας, ή αλλαγή χρώματος σε μοκέτες ή επενδύσεις τοιχωμάτων. Δείτε να έχει το τροχόσπιτο ομοιόμορφη ταπετσαρία σε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες.

13. Χώρος μπάνιου
Δείτε μήπως βρείτε σημεία υγρασίας όπως και στα υπόλοιπα μέρη του τροχόσπιτου.

14. Κουζίνα 
Έλεγχος κατάστασης και λειτουργίας της κουζίνας του νιπτήρα, του ψυγείου.

15. Σύστημα νερού 
Έλεγχος κατάστασης και λειτουργίας στις βρύσες. Υπάρχει μήπως και κάποιο μπόιλερ ; Είναι τα λάστιχα φρέσκου νερού και αποχέτευσης εντάξει; Υπάρχει μήπως κάποια διαρροή; Φέρνει η αντλία νερό; Βγάζει μήπως κάποιους παράξενους θορύβους;

16. Θέρμανση 
Έλεγχος κατάστασης και λειτουργίας. Έχει ελεγχθεί η εγκατάσταση του υγραερίου για διαφυγή ή οξείδωση ; Χρησιμοποιείται ο σωστός ρυθμιστής για την καλή λειτουργία και την ασφάλεια σας, με την έγκριση του ΚΤΕΟ Υγραερίου της Γερμανίας; Σημειώστε ότι ο γερμανικός ρυθμιστής μπορεί να ταιριάξει με τον κατάλληλο τρόπο στην ελληνική φιάλη και πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 8 χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής του.

17. Περιφερειακή θέρμανση 
Δουλεύει το βεντιλατέρ; Είναι εντάξει η σωλήνωση; Μήπως είναι κάπου κομμένη η τσακισμένη; Μήπως κάποιες οπές δεν είναι συνδεδεμένες με το σύστημα;

18. Μαξιλάρια, Κρεβάτια υφάσματα 
Έλεγχος κατάστασης. Καθίστε και δοκιμάστε να ξαπλώσετε να δείτε σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα μαξιλάρια. Μήπως υπάρχουν ίχνη υγρασίας;

19. Ντουλάπια και συρτάρια 
Έλεγχο για την κατάσταση και την λειτουργία των μεντεσέδων, κλειδαριών, ντουλαπιών και συρόμενων πόρτων.

20. Καπάκια και μανιτάρια οροφής 
Μήπως υπάρχουν ίχνη υγρασίας εσωτερικά σε αυτά τα σημεία; Δείτε αν λειτουργούν και κάντε έναν έλεγχο μήπως έχουν καεί από την πολυκαιρία και τον ήλιο. Ξύστε το εξωτερικό τους να δείτε αν φεύγει υλικό.

Ζητήστε επίσης να δείτε τα χαρτιά του τροχόσπιτου ( πιστοποιητικό τελωνείου, άδεια κυκλοφορίας από την χώρα εισαγωγής ) και βεβαιωθείτε για τον αριθμό πλαισίου.