ασφαλής οδήγηση

Ασφαλής οδήγηση (Ελαστικά)

Ασφαλής οδήγηση (Φόρτωση)

Συμβουλές για φόρτωση :

 • Σωστή κατανομή του βάρους, που σημαίνει βαριά φορτία κα μεγάλα σε μέγεθος να τοποθετούνται κάτω στο πάτωμα και ανάμεσα στους δυο άξονες του αυτοκινούμενου, καθώς το κέντρο βάρους βρίσκεται επί το πλείστον εκεί. Π.χ. στα μπαουλοντίβανα κάτω από το καθιστικό στη μέση ή στα πλάγια, αξιοποιήστε τα ντουλάπια κάτω από την κουζίνα η στην μέση του οχήματος, ελαφριά βάρη τοποθετούνται πάντοτε πάνω. Π.χ. ρούχα, αξεσουάρ, μικροαντικείμενα.
 • Στα οχήματα με μπροστινή κίνηση μην τοποθετείτε το βαρύ φορτίο στο πίσω μέρος, καθώς σηκώνονται οι μπροστινοί τροχοί σχεδόν στον αέρα (αφού το όχημα κάθεται). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ροπή και η πρόσφυση να γίνεται αμελητέα, οπότε δυσχεραίνει το πραγματικό έργο των εμπρόσθιων τροχών.
 • Θα ήταν καλό να τοποθετούσατε ένα ειδικό χαλάκι από αντιολισθητικό υλικό για να μην γλιστράνε τα αντικείμενα. Υπάρχουν και ειδικές αυτοκόλλητες πλαστικές – αδιάβροχες επικαλύψεις που μπορούν να τοποθετηθούν στα πλαϊνά και στο πάτωμα ή σε άλλα ντουλάπια, ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση νερών στα έπιπλα και προβλήματα με υγρασίες. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται και η δυνατότητα να τοποθετηθούν βρεγμένα αντικείμενα μέσα στο αυτοκινούμενο χωρίς φόβο όπως π.χ. Σκι, εξοπλισμός θαλάσσης, βουνού κ.τ.λ.
 • Τοποθετείστε ένα λεγόμενο ΤΟΡ ΒΟΧ (μια μπαγαζιέρα που μπορεί να κλειδωθεί και να στερεωθεί πάνω στην οροφή του αυτοκινουμένου ή στο πίσω μέρος επάνω σε ποδηλατιέρα ). Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε χώρο που μπορείτε να αξιοποιήσετε μέσα στο αυτοκινούμενο.
  Εδώ χρειάζεται όμως προσοχή!! Πριν την τοποθέτησή του επάνω στην οροφή, ζυγίστε το βάρος του, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες τιμές βάρους προβλεπόμενες από τον κατασκευαστή που μπορεί να αντέξει η οροφή του αυτοκινούμενου. Απευθυνθείτε στον εκάστοτε αντιπρόσωπο για το βάρος αντοχής και σε ποιο ακριβώς σημείο πρέπει να τοποθετηθεί, ώστε να μην επηρεάζει την υπόλοιπη κατασκευή. Απευθυνθείτε σε ειδικούς που έχουν την τεχνογνωσία για την τοποθέτηση του. Δώστε προσοχή στο συνολικό ύψος του αυτοκινουμένου μαζί με το ΤΟΡ ΒΟΧ. Μετρήστε το συνολικό ύψος του οχήματος και βάλτε ένα αυτοκόλλητο μπροστά στην καμπίνα του οδηγού για να σας υπενθυμίζει το ύψος και να μην έχετε πρόβλημα στο πέρασμα κάτω από γέφυρες και σε άλλα περιορισμένα σημεία ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε δυσάρεστα αποτελέσματα.
  Επωφεληθείτε από την σταθερή κατασκευή του ΤΟΡ ΒΟΧ, έχοντας συγκεντρωμένα και προστατευμένα από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, όλα σας τα αντικείμενα.
 • Τα αυτοκινούμενα, συγκριτικά με τα αυτοκίνητα, δεν υστερούν ιδιαίτερα στο μηχανικό τομέα και στο τομέα της ασφάλειας. Παρόλα αυτά όμως το κέντρο βάρους είναι υψηλότερο. Έχει περίπου 3 μέτρα ύψος, ζυγίζει 3.5 τ, οπότε λόγω του όγκου, στις στροφές ο κίνδυνος να ανατραπεί είναι υπαρκτός. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στους πλευρικούς ανέμους οι οποίοι μετατοπίζουν το όχημα και αλλάζουν την οδική συμπεριφορά του οχήματος. Παίρνετε τις στροφές με χαμηλή ταχύτητα και ανοιχτά. Δώστε επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε στενά περάσματα, σε γέφυρες, σε δάση που από τα κλαδιά μπορούν να προκληθούν ζημιές όπως και σε προσπεράσματα φορτηγών ή ΙΧ, γιατί το ωστικό κύμα που δέχεστε είναι τέτοιο που μπορεί να χάσετε τον έλεγχο του αυτοκινουμένου.
 • Δέστε όλα τα αντικείμενα που δεν είναι κάπου σταθεροποιημένα για να μην περιφέρονται μέσα στο αυτοκινούμενο και σε περίπτωση φρεναρίσματος ή στροφών.
 • Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ σημαντικές και παίζουν μεγάλο ρόλο καθώς σε βροχή, χιόνι ,υγρασίες και ολισθηρό οδόστρωμα η πρόσφυση των ελαστικών είναι μικρή και το φρενάρισμα θα πρέπει να υπολογίζεται μακρύτερο απ’ ότι σε ένα Ι.Χ αυτοκίνητο, διότι το βάρος του οχήματος είναι μεγαλύτερο.
 • Κάντε μια λίστα με τα βάρη του εξοπλισμού που διαθέτετε ή θέλετε να πάρετε μαζί σας και ζυγίστε το αυτοκινούμενο μαζί με τους επιβαίνοντες, τα δοχεία νερού και τις φιάλες υγραερίου γεμάτες, για να γνωρίζετε το συνολικό βάρος του οχήματος σε περίπτωση ελέγχου στο εξωτερικό, μα κυρίως για την δική σας ασφάλεια.
 • Κρατάτε τις αποστάσεις ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, για να εξασφαλίσετε τον χρόνο αντίδρασης.

Η σωστή προετοιμασία, ο έλεγχος, η πρόληψη και η ασφάλεια είναι η σιγουριά που θα σας συντροφεύει στο ταξίδι.